Page content

TERUGBLIK OP DE CAMINO NAAR SANTIAGO 2019.

TERUGBLIK OP DE CAMINO NAAR SANTIAGO 2019.

We zijn weer thuis. Moe, voldaan en inmiddels enigszins uitgerust. En rijker aan nieuwe levenservaringen en inzichten. De lichamen zijn nog aan het herstellen, de energie is bijna volledig terug, maar het was wel een pittige aardende Camino dit jaar!

STEVIG. We hebben in vorige jaren de Camino Portugues en Frances gelopen. Dit jaar stond de Ingles centraal. En dat hebben we geweten. Want deze zes trajecten vanuit het noorden vertonen veel hogere stijgings- en dalingspercentages. Kortom, het was stevig klimmen en dalen. Op de vierde dag van Bezantos naar Ordres stegen we maar liefst 880 meter en daalden ongeveer de helft. Kortom: dit was andere koek. En dan ook nog eens een paar dagen regen. Voor het eerst met een poncho gelopen.

EIGEN RITME LOPEN. Reint had voor het eerst meerdere blaren en zelfs Gabriela, die nooit wat heeft, had aan het einde last van een pijnlijk voet. De groep, met ons erbij bestaande uit 27 personen die in leeftijd verschilden van 14 tot 74, heeft er zich man- en vrouwmoedig doorheen geslagen. Knap hoor! Doorzetters! Een aantal mannen leek wel over het parcours te dansen, want ze waren gezegend met een grote mate lichtvoetigheid en snelheid. Alleen dochter Natalie kon in hun voetspoor blijven en kwam vaak als eerste vrouw aan. Nu is het geen wedstrijd, maar het is niettemin fijn om gewoon in je normale ritme te kunnen lopen. Daar word je het minst moe van. Dat geldt zowel voor de snelle lopers als de minder snelle deelnemers. Uiteindelijk liepen we allemaal in de richting van onze eigen Goddelijke Bron, wat daar kun je Santiago en in het bijzonder de kathedraal mee vergelijken.

NIET ALTIJD LEUK. De Camino is elke keer weer een bijzondere ervaring; cultureel, sociaal, fysiek en energetisch, maar bovenal ook spiritueel. De Camino is evenwel niet altijd leuk. Soms kom je in de confrontatie met je lichaam, Moeder Aarde, de groep en jezelf jezelf tegen. Maar dat biedt dan ook altijd houvast om helend met jezelf en met anderen in gesprek te gaan. En daar nu is de Camino juist voor bedoeld. Gabriela heeft veel coachinggesprekken mogen voeren. Er is heel wat uitgewerkt, veel naar voren gekomen, intenties gerealiseerd, indrukken opgedaan. Er was veel om van te genieten, maar ook om te verwerken en ook in de dagen daarna nog te verteren en een plaats te geven.

DIT JAAR ANDERS. Deze Camino was in meerdere opzichten anders. Zo stond de kathedraal aan de buitenkant niet meer in de steigers. Wel werd er nu intensief aan de binnenkant gewerkt. En daarom dit jaar geen pelgrimsdienst in de kathedraal, maar elders, en dus ook geen Botafumeiro, het grote slingerende wierookvat en dat was toch wel een gemis. Wel was het mogelijk om het museum van de kathedraal te bezoeken en over het dak van de kathedraal te wandelen. Ook kon de wereldberoemde Portico Gloria worden bekeken.

MARIA MAGDALENA EN JEZUS. We voelden ons tijdens de Camino weer erg gesteund door de energie van Maria Magdalena en Jezus. Ze liepen met ons allen mee om ons te dragen. Tijdens de spirituele start, elke dag om 7.00 uur onder leiding van Gabriela, kwam naar voren hoe betrokken zij zijn en betrokken zijn geraakt met dit gebied naar aanleiding van de teraardebestelling van de resten van de door hen zo geliefde apostel Jakobus. Sindsdien hebben zij hier veel opzienbarend lichtwerk gedaan en energetische poorten mogen openen die de huidige groeiende stroom van pelgrims mede verklaard. We hebben er de nodige opzienbarende openbaringen over mogen ontvangen die wij te zijner tijd zullen gaan publiceren.

TWO KIDS. Dit jaar liepen er ook twee ‘kinderen’ mee. Onze dochter Natalie (14), die voor het eerst alle zes trajecten meedeed, liep de Camino fluitend uit. En ook zoon Bouke (34), uit het eerste huwelijk van Reint, heeft intens van de tocht genoten. Bouke en Reint waren vanuit Nederland met de auto naar de startplaats gereden en hadden zo hun hun eigen vader-zoon ‘road movie’ heen en terug. Ze hebben veel kunnen uitwisselen en hadden zo hun eigen gezamenlijke Camino binnen de Camino.

CADEAU EN WAT DE VOLGENDE JAREN? Voor ons is het altijd een cadeau om deelnemers deze pelgrimage-ervaring te kunnen aanbieden, om het liefdesveld in de groep te zien groeien, het enthousiasme en de gezelligheid van de groep te ervaren en de deelnemers ingetogen, maar ook glunderend en uitzinnig op het plein van de kathedraal aan te zien komen en San Thiago, de apostel Jakobus, in de kathedraal ter afsluiting te begroeten. Het is een mooie traditie! Vorig jaar deden meer dan 300.000 mensen mee aan de Camino; een aantal dat nog jaarlijks groeit. Niettemin zullen wij in samenspraak met Maria Magdalena en Jezus de komende jaren andere voettochten in Europa en elders gaan ondernemen. Onze spirituele missie leidt ons naar andere plaatsen. We zijn benieuwd. We houden jullie op de hoogte. Buen Camino!

Gabriela en Reint Gaastra-Levin

Maria Magdalena en Jezus Wereld School

Comment Section

0 reacties op “TERUGBLIK OP DE CAMINO NAAR SANTIAGO 2019.

Plaats een reactie


*