Negendaagse voorjaarspelgrimage naar 

Santiago de Compostella 2018

De Camino Frances: met Gabriela en Reint zes dagen vanuit het oosten 

naar Santiago lopen


In de voetsporen van Maria Magdalena naar het graf van de apostel Jakobus

De Camino voor 2018 is inmiddels afgerond. Iedereen heeft Santiago bereikt. Het was een prachtige tocht. Naar verwachting aan wij in het voorjaar van 2019 weer. Blijf ons volgen zodat je snel weet wanneer de datum bekend is. 


Heb je altijd al een keer naar het legendarische Santiago de Compostella willen lopen? Dat kan nu! Want van dinsdag 24 april t/m woensdag 2 mei 2018 wandelen we samen met een groep ‘pelgrims’, Belgen en Nederlanders, vanuit oostelijke richting naar het beroemde Spaanse bedevaartsoord.


Wat gaan we doen? We gaan niet voor een lange route, maar een die te behappen is voor mensen die geen weken kwijt willen zijn en die niet om zeer geoefende wandelaars vraagt. We lopen zes dagen over de laatste trajecten van de ‘Camino Frances’. We vliegen naar de luchthaven van Santiago, laten de stad liggen en nemen de bus naar de startplaats Sarria om vandaar uit in zes dagen door het prachtige en authentieke Galicië naar Santiago de Compostella te lopen. In totaal gaat het om zes wandeltrajecten van samen 113 kilometer op voor een deel heuvelachtig natuurterrein met oerbossen.

Samen en alleen: We gaan weliswaar in groepsverband, maar iedereen is volkomen vrij om alleen te lopen. Het is ‘the best of both worlds’. Je kunt kiezen voor een individuele camino, voor individuele trajecten en ook voor gelijkgestemd gezelschap en gezelligheid op de momenten wanneer jij daar behoefte aan hebt.Accommodaties: We gaan niet voor ‘the hard way’. Je overnacht bijvoorbeeld niet in de gebruikelijke grote slaapzalen met twintig, dertig mensen, maar in schone, authentieke hotels. Standaard in een tweepersoonskamer, maar er is ook een beperkte mogelijkheid voor een eenpersoonskamer tegen bijbetaling. (Zie inschrijfformulier)

Doel van jouw reis: De camino is bij uitstek geschikt om met jezelf in gesprek te komen over persoonlijke thema’s die je tot helderheid wilt brengen en met name ook om je een beeld te vormen over je toekomst. Misschien heb je helemaal geen doelstelling en wil je gewoon lekker lopen. Ook goed!De spirituele achtergrond van de camino: Op en rond het graf van de apostel Jacobus is het bedevaartsoord Santiago de Compostella in het Spaanse Galicië ontstaan. Maria Magdalena was bij de ter aarde bestelling van zijn overblijfselen en ook later kwam ze vanuit het huidige Frankrijk terug om het graf te bezoeken.

Het lopen naar Santiago is in wezen een spirituele inwijdingsweg naar het openen van ons hart en staat symbool voor onze weg naar het ontwaken van onze Goddelijkheid, de weg naar onze Goddelijke Bron. Het lopen staat voor de moeite en toewijding die we daar in dit leven voor over hebben. Wandelen was overigens een gebruikelijke manier waarop Jezus en Maria Magdalena, Maria en Jozef hun spirituele processen verwerkten. Omdat de resten van zijn lichaam naar Santiago verplaatst zijn kon Jakobus ‘de meerdere’ (San Tiago) zijn taak als apostel tot op de dag van vandaag blijven vervullen. Door het lopen van de camino intensiveren we onze relatie met Moeder Aarde.Wat doen Gabriela en Reint naast het organiseren van deze reis? Voorafgaand, tijdens en na afloop van de wandeltrajecten zijn er groepsgewijs momenten van overleg, afstemming, spirituele duiding en meditatie aan de hand van de inbreng van Gabriela. Daarnaast zijn Gabriela en Reint tijdens alle wandeltochten al wandelende beschikbaar voor individuele coaching naar aanleiding van jouw levensvragen. Op dinsdag 1 mei hebben we samen een afsluitende workshop in Santiago om de uitkomsten van jouw camino – onder begeleiding van Maria Magdalena en Jezus – in een spiritueel perspectief te plaatsen. Ook verzorgen Gabriela en Reint een traditioneel afsluitend ritueel in Finisterra aan de Atlantische kust.
Wat ben ik er aan kwijt? De negendaagse reis kost €975,- .


Wat heb ik daarvoor?

– Vervoer op dinsdag 24 april rond 19.30 uur met een bus shuttle van de luchthaven van Santiago naar de startplaats Sarria

– Vervoer terug op woensdag 2 mei met een shuttle. Eerst van Santiago naar Finisterra aan de Atlantische Oceaan om de camino traditioneel af te ronden en daarna in de middag naar de luchthaven van Santiago voor je vlucht in de avond of de volgende dag naar België of Nederland

– 8 overnachtingen en ontbijt in tweesterrenhotels (in beginsel tweepersoonskamer)

– 7 maal diner

– Vervoer van je bagage van hotel naar hotel tijdens de wandeldagen zodat je gemakkelijker kunt lopen

– Coaching op levensvragen tijdens de wandeltochten door Gabriela en Reint (indien gewenst)

– Elke dag gezamenlijk spiritueel beginnen om met elkaar af te stemmen

– Afsluitende workshop in Santiago

– Ondersteuning bij noodsituaties

– Het pelgrimspaspoort (de zogenaamde ‘Credencial’)

– Een draaiboek en documentatieWat is niet inbegrepen? Je dient zelf de heen- en terugvlucht naar en van Santiago te boeken. Veelal tegen een aantrekkelijk tarief als je snel boekt. Bijvoorbeeld via Iberia of Vueling vanaf Amsterdam of via Brussel. Overleg even met Reint over de meest geschikte vluchten. (Je kunt ook een dag of meerdere dagen eerder boeken). Ook de lunches zijn tijdens deze camino voor eigen kosten. Je dient zelf een reis- en ongevallenverzekering af te sluiten.


Heen en terug vliegen:   Half september wordt bekend wat de beste vliegopties naar Santiago zijn. De maatschappijen die het meest regelmatig vanuit Amsterdam naar Santiago vliegen, direct of met overstap in Madrid, zijn Iberia en Vueling.


Op dit moment adviseren we deze vlucht vanuit Nederland:

Heen :

24 april: vlucht met Iberia vanuit Amsterdam naar Santiago via Madrid.

AMS - MAD : 08.05 – 10.40

MAD - SCQ : 11.45 – 13.00 vanaf € 81 www.iberia.com

Terug :

2 mei: vlucht met Iberia vanuit Santiago naar Amsterdam via Madrid.

SCQ - MAD : 17.40 – 18.50

MAD - AMS : 19.50 – 22.25 vanaf € 99 www.Iberia.com  


En deze vlucht vanuit Belgie:

Heen :

24 april, vlucht met Iberia vanuit Brussel naar Santiago via Madrid.

BRU - MAD : 07.55 – 10.20

MAD - BRU : 11.45 – 13.00 vanaf € 90 www.iberia.com

Terug :

2 mei, vlucht met Iberia vanuit Santiago naar Amsterdam via Madrid.

SCQ - MAD : 17.40 – 18.50

MAD - BRU : 19.40 – 22.00 vanaf € 81 www.Iberia.com                               

   Lees hieronder het programma van de negendaagse wandelreis:

Het programmaoverzicht van 24 april t/m 2 mei 2018

Vanaf de startplaats zijn er duidelijke gele pijlen en is het pad tevens bewegwijzerd 

met tegels waarop een schelp de richting aangeeft.

Dag 1 : Luchthaven Santiago - Sarria: 24 april 2018 

Vertrek van de luchthaven van Santiago rond 19.30 uur. Aankomst met de bus in de startplaats Sarria. Ons hotel is gelegen in het centrum van deze stad. We dineren samen om elkaar te leren kennen.Dag 2 : Sarria – Portomarin: 25 april 2018

De totale wandelafstand vandaag bedraagt 23 km. Na het spiritueel programma, het gezamenlijk ontbijt en de dagelijkse warming-up voert het pad ons langs kleine typische Galicische dorpjes en schaduwrijke kastanje bossen. We volgen een netwerk van rustige landelijke weggetjes naar het dorpje Barbedelo waar we het schitterende romaanse kerkje kunnen bewonderen. Via de brug over de Rio Minho wandelen we Portomarin binnen. De indrukwekkende romaanse Tempeliers kerk is een krachtige getuige van het rijke verleden van dit stadje. We verblijven in een sfeervol streekhotel. We dineren samen.


Dag 3 : Portomarin – Palas do Rei: 26 april 2018

De totale wandelafstand bedraagt vandaag 22 km vandaag. Het pad vervolgt zijn weg door de beboste heuvels van Galicië. Opnieuw volgen we voornamelijk landweggetjes en bospaden door het glooiende landschap. Onderweg passeren we een aantal kleine dorpjes met interessante architectuur zoals het Romaanse kerkje van Castromaior of de mooie gebeeldhouwde romaanse portiek van Eirexe. Palas de Rei ons eindpunt van vandaag is een stadje van scherpe contrasten. Het combineert een moderne stadsplanning met een overvloed aan historische gebouwen. We verblijven wederom in een sfeervol streekhotel. We dineren samen.Dag 4 : Palas de Rei – Melide: 27 april 2017

De totale wandelafstand is deze dag 15 km. De Camino daalt nu verder door de dichte bossen en groene vee weides van Galicië. Een authentiek middeleeuws pad van brede plaveien brengt ons naar het lieflijke dorpje Leboreiro met zijn schitterende romaanse kerkje. Na enige tijd passeren we Melide wereldberoemd in Galicië voor zijn culinaire rijkdom. In het hotel dineren we samen.


Dag 5 : Melide- Arzua: 28 april 2017

De totale wandelafstand is 14 km vandaag. Na Melide steekt het pad verschillende kleine riviertjes over en via een schaduwrijk bospad bereiken we het middeleeuwse dorpje Ribadiso en kort daarna Arzua, het eindpunt van deze etappe. In het plaatselijke hotel dineren we samen.Dag 6 : Arzua –Pedrouso: 29 april 2018

De totale wandelafstand vandaag bedraagt 19 km. De route volgt vandaag een netwerk van kleine bospaden en rustige landweggetjes. Door de voor deze regio typische eucalyptus bossen komt u langs slaperige dorpjes zoals A Calle, Salceda en Sant Irene met het gelijknamige kapelletje. We vervolgen de tocht over een rustige landweg naar Pedrouso, de laatste stopplaats voordat we de volgende dag Santiago de Compostella bereiken. In het hotel dineren we samen.


Dag 7 : Pedrousa - Santiago de Compostella: 30 april 2018

De totale wandelafstand van dit laatste traject bedraagt 20 km. De Camino loopt langs met eucalyptus omzoomde landweggetjes in de richting van Santiago. We passeren de rivier Lavacolla, waar pelgrims van weleer zich wasten alvorens de heilige stad Santiago de Compostella te betreden. Het pad klimt nu steil naar de top van de Monte de Gozo, vanwaar we voor het eerst de beroemde torens van Santiago de Compostella inzicht krijgen. Het majestueuze Santiago met zijn wereldberoemde kathedraal, statige paleizen en middeleeuwse straatjes is het eindpunt van deze fantastische tocht. Ons hotel is gelegen in het historische centrum van de stad. We dineren voor de laatste keer samen.Dag 8 : Santiago de Compostella: 1 mei 2018

We beginnen de dag na het ontbijt met een evaluerende workshop. Rond het middaguur bezoeken we samen de traditionele pelgrimsmis in de kathedraal. Daarna vrij om deze prachtige stad beter te verkennen. We overnachten in hetzelfde hotel.


Dag 9 : Santiago – Finisterra – Santiago (luchthaven): 2 mei 2018

Na het laatste gezamenlijke ontbijt gaan we met de bus naar Finisterra voor het traditionele afsluitende ritueel van de camino aan de Atlantische kust. Na afloop brengt de bus ons naar Santiago Airport voor vertrek terug naar Nederland en België. 


Gabriela en Reint te Finisterra

Hieronder staat aangegeven hoe je je kunt aanmelden en vragen kunt stellen.

Zo kun je je aanmelden!


De bijdrage voor deze pelgrimage is €975,-. Dit bedrag kan in drie termijnen worden betaald. Ook een andere afbetalingsregeling behoort in overleg tot de mogelijkheden. (Zie het inschrijfformulier) 


Men is ingeschreven na ontvangst van het inschrijfformulier bij de Human Divinity Academy en overmaking van de gehele reissom van €975,- of een eerste betaling van €325, -. Het inschrijvingsformulier kun je opvragen via cursisten@mariamagdalenaenjezus.nl

Voor meer informatie bel Reint op 0031 (0)6-53646410.